© ostgotaflora.se 2011-2014

 

Du är välkommen att delta i

alla våra aktiviteter!

 

Vi anordnar kurser och seminarier om växter och inventering. Vi gör också gemensamma utflykter då vi artbestämmer växter tillsammans och lär oss hur man använder bestämningsnycklar mm.

 

 

Program för föreningen år 2014

Om ej annat anges genomförs aktiviteterna på NaturCentrum i Linköping, Lasarettsgatan 1.

 

Floraträff på NaturCentrum i Linköping,

Söndagen den 19 januari, kl 10 – 15.

Artbestämning av medhavt pressat material samt umgänge och diskussioner. Tag gärna med fika/smörgåsar, det kan bli kö till artbestämningen.

 

Kontaktperson för aktiviteten: Kjell Antonsson, Telefonnummer: 0144 – 102 73, E-post: kjell.antonsson(a)home.se

 

 

Floraträff på Naturarium i Norrköping, vid Sjöfartsverket, Ö Promenaden 7A.

Söndagen den 26 januari, kl 10 - 15

Artbestämning av medhavt pressat material samt umgänge och diskussioner. Tag gärna med fika/smörgåsar, det kan bli kö till artbestämningen.

 

Kontaktperson för aktiviteten: Göran Göransson (011-13 34 26 eller 070-619 82 07). goran.goransson(a)glocalnet.net

 

Årlig träff och årsmöte

Söndagenden 23 mars kl 14 - 18 

Årsmötet avhandlas mellan kl 14-15.

 

Efter årsmötet håller Johan Bergstedt en föreläsning kring bl a förändringar i kärlväxtfloran genom analyser av riksskogstaxeringen. Under dagen kommer vi också att redovisa läget i projektet, demonstrera hur man pressar växter och ha en frågestund. Den årliga träffen är ett utmärkt tillfälle att träffa andra deltagare och projektledning och få inspiration och kunskap under det egna inventerandet. Föreningen bjuder på smörgåsfika.

 

Kontaktperson för aktiviteten: Kjell Antonsson, kontaktuppgifter, se ovan.

 

Samarrangemang med Östergötlands Naturalhistoriska Förening (ej årsmötet)

 

 

Artportalskurser:, hålls i Fontänen-husets datasal, Linköping

Grundläggande kurs i hur man använder artportalen 2. 

 

I samarbete med Entomologiska Föreningen Östergötland och Östergötlands Naturalhistoriska Förening. Kontaktperson för aktiviteten: Kjell Antonsson, kontaktuppgifter, se ovan.

 

Onsdagen den 9 april kl 18 – 21

Torsdagen den 17 april kl 18 – 21 i Norrköping ? lokal?

Tisdagen den 22 april kl 18-21

 

 

Studiecirkel för floraintresserade och nybörjare i Linköping  

Ledare - Björn Ström – maj – augusti (5 träffar)

Samling på NaturCentrum och startdatum tisdagen den 6/5 2014 kl 18.30

Kontaktperson för aktiviteten: Björn Ström, Telefonnummer: 013 – 103451, e-post: bjorn_strom(a)telia.com

 

 

Kom igång med botaniken – utflykter till fina växtlokaler i Norrköpingstrakten

Start i maj 2014.

Kursen går ut på att göra några utflykter och tillsammans bestämma växter och därigenom förkovra sig inom botaniken. Träffarna äger rum ute i naturen i maj-augusti. Datum och tidpunkt bestämmes senare, efter deltagarnas och ledarnas önskemål. Kostnadsfritt. Ledare för utflykterna är Tommy Tyrberg (011-532 30) och Göran Göransson (011-13 34 26 eller 070-619 82 07). Intresseanmälan senast den 30/4 till Jan Axelsson, 011 – 17 36 15, e-post: ide.axe(a) brevet.nu

 

 

Lär dig mer om maskrosor

Sönden den 18 maj. Samling vid NaturCentrum kl 09.00.

Maskrosor består av många hundra s k småarter och delas in i grupper som t ex sandmaskrosor, strandmaskrosor och ogräsmaskrosor. På denna exkursion får vi under ledning av maskrosexperten Hans Rydberg, en guidning i de olika grupperna och hur man pressar och artbestämmer maskrosor. Vi är åter i Linköping ca 16, så ta med matsäck för hela dagen och lämplig klädsel för bl a fuktiga miljöer. Samåkning i bilar.

 

Kontaktperson för aktiviteten: Kjell Antonsson, kontaktuppgifter, se ovan.

 

 

Inventeringshelg/läger till ett område med obokade rutor – fokus gräs och halvgräs

28 - 29 juni.

Dessa exkursioner fungerar både som en kurs för nya inventerare och som en inventering av outforskade områden. Deltagarna indelas i grupper med både erfarna och nya inventerare blandat och sedan samlas vi under eftermiddagen för genomgång. Alla växter noteras men ett visst fokus riktas mot gräs o halvgräs. Samling för samåkning vid NaturCentrum kl 09.00. Exkursionsmål bestäms senare. Hör av dig i början av juni om du vill veta i förväg.

Kontaktperson för aktiviteten: Kjell Antonsson, kontaktuppgifter, se ovan.

 

 

Vattenväxtdag vid Naturum Tåkern

Söndagen den 3 augusti kl 10 – 15

Traditionell aktivitet där vi får en övning i akvatiska växter som samlats in i baljor. Expert medverkar. Ta gärna med vattenväxter från dina trakter för bestämning.

 

Samarrangemang med Naturum Tåkern.

 

Kontaktperson för aktiviteten: Kjell Antonsson, kontaktuppgifter, se ovan.

 

 

Exkursion till ett område med obokade rutor

Söndagen den 10 augusti.

Dessa exkursioner fungerar både som en kurs för nya inventerare och som en inventering av outforskade områden. Deltagarna indelas i grupper med både erfarna och nya inventerare blandat och sedan samlas vi under eftermiddagen för genomgång. Samling för samåkning vid NaturCentrum kl 09.00. Exkursionsmål bestäms senare. Hör av dig om du vill veta i förväg.

 

Kontaktperson för aktiviteten: Kjell Antonsson, kontaktuppgifter, se ovan.

 

 

Exkursion som börjar med besök på Norrköpings avfallsanläggning Häradsudden. Lördagen den 6 september.

Samling utanför grindarna vid Häradsudden kl. 9.30. Grindarna fjärrmanövreras och hålls öppna för vår skull 5 minuter (kom i tid!). Observera kravet på signalväst = väst med självreflekterande och starka färger, kan köpas i många butiker. 

Vägbeskrivning: Ta av från E4an vid trafikplats Lövstad, koordinat för grindarna ca RT90 6490697, 1515217. Samåkning från Linköping kl. 9.00 vid Naturcentrum. Ta med matsäck och välj lämplig klädsel. Eftersom verksamheten kan pågå på Häradsudden är det nödvändigt att ha signalväst. Dagsprogrammets övriga delar övervägs ännu, men räkna med en heldag! Välkomna!

 

Ansvarig: Anders Svenson, anders.svenson(a)live.se, tel: 0494 – 370 22, 0702 - 928140. Meddela gärna innan om du kommer, särskilt med tanke på samåkning.

 

Floraträff på NaturCentrum i Linköping.  Söndagen den 16 november.

Tid: Kl 10-15

Artbestämning av medhavt pressat material samt umgänge och diskussioner. Ta gärna med fika/smörgås, det kan bli kö till artbestämningen. Vid behov kan vi köra lite artportalskurs också.

 

Kontaktperson för aktiviteten: Kjell Antonsson, telefonnummer 0144-10273, e-post:kjell.antonsson(a)home.se

 

______________

 

Tag gärna med varandra på spontana utflykter. Om du vill följa med andra, tag kontakt med Kjell Antonsson så kanske vi kan hitta exkursionspartners. Var också uppmärksamma på spontant planerade utflykter som kanske annonseras bara några dagar i förväg på hemsidan eller via mail.

 

 

OBSERVERA! Ersätt (a) med @ om du vill maila till någon av personerna.